PET Scan

Πρόκειται για μια απεικονιστική μέθοδο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία αναδεικνύει όγκους στον οργανισμό με μεγάλη ακρίβεια. Η λήψη μικρής ποσότητας ραδιενεργού φαρμάκου είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Το φάρμακο αυτό μπορεί να χορηγηθεί, από το στόμα, με εισπνοές ή ενδοφλεβίως.

Το ραδιενεργό φάρμακο κυκλοφορεί και εν συνεχεία συγκεντρώνεται σε περιοχές αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας. Αυτές είναι συνήθως οι περιοχές με παθολογική εντόπιση (καλοήθη ή κακοήθη) και οι οποίες απεικονίζονται στην οθόνη υπολογιστή ως σημεία με μεγαλύτερη φωτεινότητα. Η ΡΕΤ είναι εξέταση ιδιαίτερα χρήσιμη για την αναγνώριση προβλημάτων, όπως νευρολογικές διαταραχές, κακοήθεις βλάβες και καρδιακά προβλήματα.

Σημασία εξέτασης

Η ΡΕΤ παρουσιάζει μεγάλη δυνατότητα απεικόνισης περιοχών στο ανθρώπινο σώμα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα ( αυξημένη κατανάλωση της γλυκόζης) και με τον τρόπο αυτό κατευθύνει τους θεράποντες προς τις παθολογικές περιοχές.

Τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν μεγαλύτερο μεταβολισμό και για το λόγο αυτό απεικονίζονται ως περιοχές με μεγαλύτερη φωτεινότητα στην εξέταση. Έτσι είναι δυνατός ο καθορισμός της έκτασης της νόσου, η ανταπόκριση στη θεραπεία και η υποτροπή της νόσου.

Η ΡΕΤ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις καρκίνου , όπως:

 • Εγκέφαλος
 • Μαστός
 • Τράχηλος μήτρας
 • Παχύ έντερο
 • Θυρεοειδής
 • Πάγκρεας
 • Λεμφώματα
 • Μελανώματα
 • Πνεύμονας

Στην περίπτωση καρδιακών νοσημάτων, η ΡΕΤ ανιχνεύει περιοχές στην καρδιά με μειωμένη αιματική ροή και με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να καθοριστεί αν ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί σε αγγειοπλαστική ή σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης μοσχεύματος.

Στην περίπτωση του Νευρικού Συστήματος, η ΡΕΤ μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση περιοχών με όγκους, καθώς και στην ακριβή διάγνωση ασθενών με διαταραχές μνήμης ή ιστορικό σπασμών.

Παρενέργειες

 • Αλλεργία στο ραδιοφάρμακο
 • Η έκθεση σε ακτινοβολία (αν και η δόση είναι μικρή)
 • Δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκύους λόγω πιθανής βλάβης του κυήματος

Προετοιμασία

Εξοπλισμός για την πραγματοποίηση ΡΕΤ

Η εξέταση πραγματοποιείται σε εξωτερική βάση μετά από καθορισμένο ραντεβού. Πριν της εξέταση ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει το γιατρό του για τη φαρμακευτική αγωγή την οποία λαμβάνει και για τυχόν ιστορικό αλλεργιών. Οι γυναίκες οφείλουν να ενημερώσουν για την πιθανότητα να είναι έγκυες. Ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια αγωγή για καρδιακά προβλήματα ή λόγω διαβήτη λαμβάνουν ειδικές οδηγίες από τον εξεταστή.

Θα πρέπει ο ασθενής να είναι νηστικός για μερικές ώρες πριν της εξέταση και να έχει ουρήσει ώστε να μην παρεμβάλλεται η ουροδόχος κύστη μπροστά από άλλα όργανα που μας ενδιαφέρουν.

Διαδικασία

Πριν την εξέταση ο ασθενής λαμβάνει τη ραδιενεργό ουσία και περιμένει 30-60 λεπτά μέχρι αυτή να κατανεμηθεί στον οργανισμό. Ακολούθως ο ασθενής λαμβάνει ύπτια θέση στην τράπεζα εξέτασης ή οποία περνά μέσα στον τομογράφο για να πραγματοποιηθεί η λήψη των εικόνων. Η εξέταση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Αν ο ασθενής πάσχει από κλειστοφοβία, μπορεί να λάβει κατάλληλη αγωγή πριν την εξέταση για να διευκολυνθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ο ασθενής ενθαρρύνεται να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών για να αποβάλλει μέσω της ούρησης το ραδιοφάρμακο. Άλλοι διαιτητικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν.

Εικόνα από ΡΕΤ στην περιοχή του θώρακα – με έντονο σήμα απεικονίζονται οι περιοχές αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της εξέτασης αναλύονται από ειδικό επεξεργαστή και απεικονίζονται στην οθόνη υπολογιστή με διαφορετικούς βαθμούς φωτεινότητας, ανάλογα με τον υπό εξέταση ιστό και ανάλογα με το επίπεδο μεταβολικής δραστηριότητας. Ένας ειδικός ακτινολόγος αναλύει τις εικόνες και δίνει το τελικό πόρισμα.

Οι εικόνες από μια ΡΕΤ μπορούν να συγκριθούν με εικόνες από άλλες εξετάσεις του ασθενούς, όπως MRI και CT για την καλύτερη δυνατή διάγνωση. Πολλά νοσοκομεία επίσης διαθέτουν ειδικά μηχανήματα που μπορούν και συνδυάζουν τις εικόνες από ΡΕΤ και αξονική τομογραφία για καλύτερα και λεπτομερέστερα αποτελέσματα.

Εικόνα από ΡΕΤ με ανίχνευση όγκου στο θώρακα
PET σάρωση
Εικόνες από εξέταση ΡΕΤ